Avslutar du?

18.06.2019

En enormt viktig del vi ofta glömmer i hundträningen, och då menar jag all hundträning, allt från vardagslydnad till tävlingslydnad, är att ge hunden tillåtelse att bryta ett kommando. Det vanligaste är att lära sin hund sitt som första kommando, och hur ofta har du inte sagt sitt till din hund, och sedan gett den en godis medan du börjar fokusera på annat och hunden, efter den har ätit sitt godis, knallar iväg och börjar göra annat. Eller den reser sig, vi säger sitt igen och belönar för att den sätter sig, för att vi just då tränar sitt, vi tänker endast på det beteende vi tränar, och att vi ska belöna det, alltså att hunden sätter ner sin rumpa när jag säger sitt.. Men, hunden tränar oftast på så mycket mer än vad vi tror... Om vi tillåter att den gör annat när den har fått sin godis, så kommer den väldigt snabbt att göra det till en vana och bryta mot sitt kommando för att den fått sin belöning, och vi har inte lagt så stor vikt på att faktiskt berätta för hunden när den får bryta det..

Visst är det jobbigt när man ex.vis ska ha hunden fot, hunden kan gå fot hyfsat bra på kommando, men får för sig att dra iväg på annat, nosa, eller gå bakom medan vi går, oftast efter att den har fått sin godis, och, det är faktiskt vi som har lärt den det Från början, när vi lärde hunden sitt, så har vi tillåtit att den bryter mot ett kommando, och det kommer påverka alla kommandon du säger till din hund, den kommer försöka bryta mot det, speciellt om det är något annat roligt eller intressant i närheten, om den fått sin godis eller om den helt enkelt inte känner för att göra det du bett den om!

Men vilken tur att det aldrig är för sent att göra om, och göra rätt Varje gång du ber din hund att göra något, fundera på om du har ett kommando som säger till hunden att nu kan du sluta göra det jag bad dig om.. Har du inte det, börja nu

Kör enkel träning som till ex. sitt, säg sitt till din hund (om den nu kan det) belöna för att den sätter sig, om du vill, belöna gärna flera gånger, så att vi även undviker att skapa ett mönster där hunden alltid får en godis serverad, då lär den sig även rätt snabbt att en godis, sen har jag lite tid att göra annat medan husse eller matte gör iordning för en ny repetition, när du känner att hunden får röra på sig, ge den ett fri kommando, i början kommer hunden att titta på dig och undra vad det betyder, men jag brukar säga fri samtidigt som jag kastar iväg en godis, då får hunden snabbt en förväntan på att röra sig när den hör fri kommando. Om hunden bryter kommandot för tidigt, var lugn och tydlig och be den utföra det den gjorde igen, det viktiga här är att inte ge den en belöning direkt den sätter sig igen, då lär den sig rätt snabbt att snabbaste vägen till belöningen är att resa sig.. låt den sitta ett tag innan du belönar igen.

Så, kom ihåg att ge din hund tillåtelse att avsluta ett kommando, sitt är sitt tills du ger den ett nytt kommando!! Då kommer allt bli lättare Lycka till!