Bruks SM 2022

31.08.2022

Tänk, att vi skulle få uppleva ett riktigt BRUKS SM!! Äntligen!! 
Resan ner gick fint, Lotta och Terra hänge med som coach (Lotta) och bodyguard (Terra) och vi övernattade i Sundsvall på vägen ner... 115 mil är långt, så det var skönt med ett stopp. 

Anlände till fina Leksand på onsdag eftermiddag, till campingen, och stugan vi skulle bo i, ett enormt fint ställe, gott om plats runt stugan, fin stuga och perfekt för hundarna! 
Ett kort lydnadspass på tävlingsplanen bland alla fotbollsspelande barn hann vi med, men det var varmt så det blev bara lite kort rolig träning. 

Torsdagen blev det lite mer träning, några spårupptag, ett skick i uppletande, och lite lydnad! Tack Erica för vallad ruta, och hockeypucken ;) Allt kändes väldigt bra, Turbo var pigg och glad efter resan! 

Fredag, dags för besiktning, invigning och tävlingsstart, med platsliggning och stege. Allt detta gick fint, han halkade på första steget på stegen och blev lite dålig uppgång, som drog ner poängen till 9-9,5, men platsliggningen gav två 10or! Nu var vi på gång!!! Så roligt!! Vi hann även titta på skyddshundarna och rapporthundarnas uppletande, och kunde helt klart konstatera att det var väldigt många som hade svårt att hitta föremålen i rutan.. om det berodde på den stora publiken (50-70 personer) eller ingen vind är svårt att säga, men det gjorde helt klart att tankarna snurrade, då jag vet att vi har lite bekymmer med uppletande just nu.. 

Turbo åt dåligt, och det var svårt att hitta något han ville ha, försökte med det mesta, men det enda som dög var ost och korv.. Han kan äta lite dåligt på resa, men brukar komma igång rätt fort.. men nu ville han inte riktigt börja äta.. ett stressmoment så klart, han behöver verkligen mat, annars börjar han må illa.. så det var bara att ge han korv och ost.. Han drack bra så det var bra iaf. 

Lördag var det dags för uppletande och spår, vi hade tur under lottningen och hamnade i en grupp som började med uppletande, vilket passar oss enormt bra! Så, upp tidigt och mot uppletanderutan! Vi var sist ut i den grupp vi var i, och det var verkligen blandat resultat, en hel del hade svårt med uppletande även idag.. En svårighet var nog att alla fick fyra nya föremål (som vi sedan fick med oss när vi hittat de) Det gör ju att det är likvärdigt för alla tävlande, vilket är bra, och även något vi haft svårt med, att gå in som hund nr 1, med orörda föremål.. men, vi har faktiskt tränat mycket på det innan SM, och det gav resultat! Fyra skick, och fyra föremål in snabbt och fint! Några omtag på hockeypucken, men annars fina avlämningar, som resulterade i poängen 10-9!!! Tårarna rann när han kom med sista föremålet, och jag fick verkligen säga åt mig själv att skärpa till mig, han ska ju faktiskt in och sätta sig med föremålet innan jag får bryta ihop! Känslan när jag tog fjärde föremålet, publiken jublade, Turbo var så stolt, och jag var så rörd.. hade nog aldrig kunnat drömma om detta efter att ha sett hur svårt många hade!! 

Bara att ladda om för spåret, men innan det hann vi titta på lite mondioring, vilken häftig sport, och vilka hundar, så öppna och lyhörda, gav verkligen gåshud att titta på!! 

Ut i spårskogen, lottning för spåren, och jag drog spår nr 1 i min grupp.. Kul, precis vad jag ville, ut och spår, och slippa väntan! 
En fin upptagsruta i skogen, skicka in hunden, han går ut, tar åt vänster och sen bär det av ut ur rutan.. ingen TL som ropar, YES Turbo, FRAMSPÅR!! Sen spårar han på som den kung han är, helt galet vad trygg jag kände mig, han var så bestämd och säker, många terrängskiften, som han har haft svårt med, mycket myr och skvattram, blötmark och bäckar, stenar och knölig mark, men han  plockar pinne efter pinne! Alla små, och sen slutet! Alltså, Turbo, VI HAR ALLA PINNAR, och FRAMSPÅR!! Att sätta en nästan full special på ett SM, vilken dröm!! 

Tillbaks mot Leksand för vila och ladda om för lydnaden i morgon! Och, när startlistan för söndagens lydnad kom ut, visade det sig att vi skulle in sist!!! Det är omvänt startordning, vilket innebär att den med sämst poäng startar, och den med högst poäng går in sist, VI LEDDE ALLTSÅ BRUKS SM!!! Helt galet, kunde inte tro det var sant!! Kiruna hunden, med sämst förutsättningar, kort säsong, dåligt med spårläggare, annan växtlighet, går in och är bästa hund efter att specialen är gjord!!! HELT GALET!! 

Söndag gav oss tid på morgonen att ta en promenad, städa och flytta ur stugan, och titta på flera av de andra ekipagen, och oj så mycket fin lydnad vi fick se!! Så roligt, och verkligen motiverande att se alla fina utföranden! 

Turbo hade fortfarande inte kommit igång att äta sin mat.. gick fortfarande i ost, korv, och lite blötmat gick ner.. hans mage var inte på topp, och han kändes rätt sliten, vilket jag förstår. För oss så var det många intryck, mycket människor och hundar, ljud och stök, som vi inte kan träna på. Turbo är en trygg hund som finner sig i det mesta, men jag gissar att det påverkar honom på nåt sätt, och med dåligt bränsle i kroppen, så var han lite matt. 

Att få gå in som sista ekipage på ett SM, som ledare, med den publiken, alla hejarop, alla som tittade, all spänning var HÄFTIGT!! Jag ljuger om jag säger att jag inte var nervös.. att vänta på våran tur var tufft.. men samtidigt roligt.. Lydnaden, Turbo var trött, han hängde med, men utan så mycket energi, han gör det han ska, men det lilla extra saknades, vi var nog båda rätt påverkade av situationen.. Men vi gör ett fint program, utan några stora misstag, och med poäng på allt. Det var så mäktigt att vara på planen med honom, med all publik och känslan! Jag hade lite svårt att hålla mig i bubblan, men Turbo gjorde det betydligt bättre än jag! 

Tankarna innan lydnaden gick i att jag hoppades på en topp 10 placering, jag visste att det fanns så många som har väldigt fin lydnad, och att vi kanske inte har en superlydnad, men att topp 10 är ett rimligt mål.. resultaten slutade uppdateras när de 6 sista gick sin lydnad, så det var svårt att veta något om placeringarna.. och när prisutdelningen körde igång var spänningen stor! 
Och helt otroligt, vi fick kliva upp, som nummer 4!! Helt galet!! Endast 2 poäng från pallen, och drygt 11 poäng till guldet, fatta! Det är verkligen så små marginaler!!! Vi sätter även säsongsbästa med 596,25 poäng och CERT, på SM!! 

Jag är så stolt över Turbo, och det vi fått till.. att spendera alla dessa timmar i skogen och på lydnadsplanen med honom gav verkligen resultat! Vi tränar 95% av tiden helt ensam, och spenderar alla pengar (de som inte går till hundmat) på bränsle för att ta oss till tävlingarna! Vi har närmaste klubb som arrangerar tävlingar 12 mil enkel väg.. och vill vi försöka kvala så börjar tävlingssäsongen i månadsskiftet maj / juni med tävlingar i Umeå (60 mil enkel väg), sen Piteå (38mil enkel väg) och Skellefteå (45 mil enkel väg) och i början av oktober tar säsongen slut, och även då tävlingar i Umeå och Skellefteå.. Så ja, min bil rullar en hel del mil under ett år, men jag älskar verkligen brukstävlingarna, gemenskapen och samhörigheten med de andra som tävlar! 

Och ja, jag har funderat på att flytta söderut ;) 

Om det blir ett SM på mig och Turbo nästa år får vi se, vi måste först och främst kvala in.. men Turbo är 9 år nu.. vilket innebär att han är 10 år nästa år när SM går.. så vi får se hur han mår, men, efter helgens SM, så vill jag helt klart tillbaks, och jag ska tillbaka!! Om jag får uppleva att gå in som sista och ledande ekipage på lydnaden igen, får vi väl se, eller om jag kan förbättra placeringen, men det är helt klart ett mål, nu har jag sett att det faktiskt går, även för oss, och pannben är något jag har gott om, så ja, jag kommer försöka igen, och igen, för till SM ska jag flera gånger!! 

Hemresan var lång.. jisses vad det är långt till Kiruna.. och nu när vi kommit hem så infinner sig en tomhet.. att träna så mycket och målmedvetet mot något, som plötligt är över, tar mycket energi, och just nu känner jag mig tom på motivation, men jag tror både jag och Turbo behöver ladda batterierna i skogen ett tag, innan vi tar nya tag! I oktober har vi nästa tävling, och vi har lite att jobba med fram till den ;) 

TACK alla som gjorde denna helg till det den blev, till Lotta som var sällskap och styrde upp mig där det behövdes! Du gjorde resan perfekt! TACK till Tina Sperring för de fina bilderna!!