Planering?!

24.09.2019

En fråga jag får väldigt ofta är "Hur hinner du med alla dina hundar?"
Och, jag måste ärligt erkänna, att jag faktiskt undrar över det själv ibland ;)
Just nu är det 22 hundar hemma, 5 aussies, 1 vorsteh, och 16 slädhundar. Slädhundarna kräver sin del av fysträning, men kan tränas tillsammans, eller, jag tränar just nu 2 spann med 8 i varje. De tränas varannan dag i draget, just nu ca 10 km, och varannan dag har de vilodag, där de får umgås och bara springa lös.

De som kräver mest är ju de lurviga små.. aussieserna!
Jag har 4 stycken som tävlas, Turbo som jag hoppas ska kvala till SM spår 2020, Trökk som tävlar högre klass, Tjapp som ska debutera i högre klass, Kiwi som ska ut i lägre klass, men som tränas mot tävlingslydnaden oxå, och Takida, som är lite halvt pensionerad, men tränas.

För att få ihop deras träningar, inte bara för att de tävlas, men för att de faktiskt ska vara rätt nöjda med tillvaron, så kräver det en hel del från min sida! Planering och struktur!!

Så här gör jag iaf, och det funkar väldigt bra för mig som verkligen inte är en planeringsmänniska..!

1 kväll i veckan försöker jag sitta ner, ta ett glas gott (bubbel) att dricka (eller fler).  Hundarna är då nöjda och ligger oftast kring mina fötter, och allt är lugnt och fridfullt!


Tar fram en skrivbok / datorn eller liknande och börjar planera vad varje hund ska göra de olika dagarna.
Har någon av de en tävling, så görs ett 4 veckors schema för den hunden, som följs innan tävlingsdagen. Detta för att undvika "stressträning" veckan innan tävling, vilket påverkar mig och hunden väldigt negativt! En noga uttänkt planering, utifrån vart vi står idag görs, så de blir unika och olika inför varje tävling vi kör, beroende på vad vi behöver arbeta med. Här ser ni TJAPP sin 4 veckors planering innan hans debut i startklass. 

De hundar som inte ska tävla, ska ju fortfarande tränas, och är det så att jag inte har fantasi att komma på vad vi ska träna, så tar jag hjälp av mina "bästa träningskompisar" Lapparna och tärningarna! :)

Jag har en mapp med olika lappar, där finns till ex. alla moment i lydnaden och brukset, delmoment och grundfärdigheter, det finns även spår, uppletande, och de olika delarna i dessa moment. Så, jag har massor av lappar jag kan dra.
Jag drar en lapp, och är redo med mina tärningar. Det kan till ex. stå "SKALL" på en lapp, då slår jag sedan 1 tärning, som visar hur många repetitioner jag ska göra, visar tärningen 3, så ska jag göra 3 repetitioner, sen slår jag tärningarna (1 eller fler, beroende på hur duktig hunden är på att skälla) 3 gånger, och de siffrorna jag får fram då, är hur många gånger hunden ska skälla innan belöning. Så, på en lappdragning och 4 slag med tärningen har jag skapat ett slumpmässigt träningspass!
Jag älskar verkligen detta, då det gör att jag inte fastnar i ett mönster för belöning.

Ska jag träna halter i fotgående slår jag oxå tärningarna, som säger hur många halter jag ska göra. Eller, jag kan slå tärningarna som säger hur många minuter jag ska gå ett fotgående, eller hunden ska stanna kvar, eller hur många sekunder jag ska vänta innan jag sätter upp hunden efter krypet, eller hur många föremål vi ska ha i uppletande rutan, hur många pinnar i spåret, hur långt spåret ska vara.. fantasin sätter inga gränser!Allt detta (vilket inte alls är så mycket) gör jag med ett glas i handen, en bunt hundar sovandes runt mig, och nästa morgon är vi redo för träning igen! Hur gör ni?