Vad vill du att din hund ska göra?

18.06.2019

Ett av de vanligaste vardagsproblem bland hundägare är att det är jobbigt att passera andra hundar, allt ifrån att hunden blir glad och vill hälsa tills att den gör utfall och är arg. Många rastar sina hundar när det är mindre chans att möta någon, och om vi möter en annan hund, så skäms vi över våran hunds beteende. I många av dessa fall har vi skapat problemet själv, och det är först när det blir ett problem som vi kanske försöker få hjälp.

Jag låter aldrig mina hundar hälsa på andra hundar som vi möter, vi kan vara och promenera med andra hundar, men de vi möter får de inte hälsa på, och anledningen är att vid varje möte, så bygger vi en förväntan, valpen kanske får hälsa på en snäll hund vi möter, de leker en stund innan vi går vidare, och då har valpen redan där fått en förväntan att det blir superkul med hundar vi möter, vilket så småningom kan leda till frustration och stress, vi tror att våra hundar behöver det sociala umgänget och vi vill att våran valp ska få träffa så många snälla hundar som möjligt, men det kan i många fall skapa problem. Jag tycker dock att hundarna ska ha lekkompisar, men det är hundar vi känner, och som vi kan gå promenader tillsammans med.

Jag tycker att det är enormt viktigt att ha en plan för allt jag vill att hunden ska göra, det jag vill att det den ska göra ska den bli bra på, och vi ska träna det massor. Jag brukar be mina kursdeltagare skriva ner en lista på allt de inte vill att hunden ska göra, det kan vara problem de redan har, eller problem de inte vill ha. Vad som är ett problem är olika beroende på vem som äger hunden, så det kan vara bra att tänka igenom detta innan vi får problemen. När de har skrivit den listan börjar det viktiga! Då ska de skriva motsatsen till problemet, alltså det de vill att hunden ska göra istället för att göra problemet. Lite exempel:

Hunden drar i kopplet -- Hunden går fint bredvid mig när den har koppel/halsband på

Hunden vill fram till andra hundar -- Hunden sitter framför mig och väntar tills den andra hunden passerat.

Hunden skäller när det ringer på dörren -- Hunden går till sin bädd för att få godis när det ringer på dörren.

Listan kan bli hur lång som helst, men det jag vill komma till är att det jag vill att hunden ska göra istället för ett ev. problem måste jag träna massor på!! Och jag kan inte bara träna detta när jag utsätter hunden för "problemet" för då är situationen allt för svår, och vi misslyckas med träningen. Så, vill jag att hunden ska sitta och stanna kvar medan en annan hund passerar, måste hunden vara väldigt duktig på att sitta, och att stanna kvar, och detta tränar jag i lätta situationer (inne, och platser där vi klarar av det) innan jag tar med det ut och utsätter hunden för störningar, men de första störningarna kanske inte är att en främmande hund passerar, men kanske en människa hunden känner, en hund hunden känner, en människa som lockar på hunden, slänger leksaker/godis, alltså, kontrollerade störningar! När hunden är duktig på det i olika situationer, med störningar, så kan jag prova använda det vid ex.vis hundmöten, då känner hunden igen det vi gör, och känner sig duktig på det, och så klart ska vi ha en belöning som hunden gillar!

Jag hör allt för många säga att de ska ut och träna hundmöten med sina valpar, utan att egentligen ha en plan för vad man vill att hunden ska göra istället för att engagera sig i den andra hunden. Eller lite samma sak med den sociala träningen där vi låter valpen hälsa på alla människor, när vi kommer till träningsplatsen så får valpen springa runt och hälsa på alla, den är ju så söt, och bra att den får träffa många människor.. men, det gör det bara svårt för er att bygga en bra relation., där hunden fokuserar på dig i träningen, den är ju van att springa runt och hälsa på alla, och även få godis av andra människor..

Så klart kan vi inte undvika dessa situationerna innan hunden är duktig på det vi vill att den ska göra, men vi kan försöka att inte skapa problem, möter jag hundar, så passerar jag bara, och håller hunden vid mig, antingen vid att den får gnaga på en godis/slicka på en tub mjukost, eller vid att jag tar ut avståndet, först när hunden är duktig på det beteendet jag vill ha i stället gör jag det vid möten, Jag försöker lägga upp träningen så att vi lyckas, i stället för att misslyckas, för blir det hela tiden fel, så blir hunden väldigt duktig på att göra fel, då den tränar mycket på det..

Så, vad vill du att din hund ska göra istället för att göra "fel"? Ställ gärna frågor!